Jak nasvítit portrét v ateliéru? Existují nějaká pravidla jak by měl portrét vypadat? A jak takový portrét nasvítit a jaké světlo použít? Odpověď na tyto otázky se dozvíte v následujícím článku.


Požadavky na znalosti

Článek předpokládá základní znalost ovládání ateliérových světel.

Úkol k zamyšlení

Přemýšleli jste někdy nad tím jestli existují nějaká základní pravidla pro svícení portrétní fotografie? A nebo si to každý fotograf dělá jak se mu zachce?

Co si připravit

Pokud se chcete naučit správně svítit portrét a správně "vidět" světlo, zapomeňte na softboxy. Softbox je nástavec, který nám dává "měkké" světlo, které tvoří jen minimální stíny. A chcete-li se naučit vidět světlo, stíny potřebujete. Použijte tedy buď reflektor, nebo podobný nástavec. Já jsme použil Beautydish s voštinou, čímž jsem dostal velmi směrové světlo, které kreslí výrazné stíny.

Butterfly - motýlek

Na první fotografii je základní svícení zvané motýlek při použití jednoho světla. Světlo je umístěno přímo v ose objektivu nad hlavou modelky skloněné zhruba v úhlu 45 stupňů.  Jak je vidět z fotografie, toto svícení krásně vykreslí kontury lícních kostí. Pod nosem je pak specifický stín, podle kterého získalo toto svícení svoje jméno. Tvar stínu totiž připomíná motýlka.

 

Butterfly - modifikace

Někomu může vadit, že při svícení motýlkem se dělá poměrně ostrý a ošklivý stín na krku od brady. Proto se někdy používá modifikace tohoto svícení a to tak, že použijete buď odrazovou plochu, kterou umístíte zhruba ve výšce pasu modelky a nakloníte směrem k obličeji zhruba pod úhlem 45 stupňů. Odraz světla pak stín pod bradou zjemní. Stejně tak můžete použít i druhé světlo jako na obrázku, kde je použitý malý softbox, který svítí zezpodu.

 

Rembrandt

Svícení Rembrandt je považováno za klasiku. Jeho jméno je spojené s malířem Rembrandtem, který právě tento způsob svícení používal na svých obrazech. Světlo je umístěno na straně (na obrázku napravo) zhruba v úhlu 45 stupňů a nahoře nad hlavou také zhruba 45 stupňů. Specifikem tohoto svícení je, že stín který má modelka na pravé tváři od nosu se "spojí" se stínem od tváře. Vznikne pak světlý trojúhelník od oka modelky směrem k pravému koutku. Právě tento trojúhelník je základním znakem svícení Rembrandt.

 

Rembrandt - modifikace

Samozřejmě i Rembrandt se dá modifikovat jako motýlek. Někomu se může zdát stín na pravé tváři příliš tmavý. Můžeme ho zjemnit stejným způsobem jako u motýlka. A to buď použitím odrazné desky na pravé straně modelky, nebo malým softboxem.

Závěr

Toto jsou opravdu jen základní druhy svícení. Existuje spousty modifikací i za použití více světel. řekneme si o nich zase v nějakém příštím článku. A nesmím zapomenout poděkovat Míše za to, že ochotně posloužila jako model pro fotografie v článku.