Možná Vás to ani nenapadlo, ale softbox se dá použít i jinak, než jak se používá standardně při svícení na střed. V následujícím článku Vám ukážu co se dá se softboxem dělat a jaké výsledky tím můžete docílit.


Požadavky na znalosti

Článek předpokládá základní znalost ovládání ateliérových světel.

Úkol k zamyšlení

Přemýšleli jste někdy nad tím, jestli by se dal softbox použít i jinak a nesvítit s ním jen "na střed"? 

Co si připravit

Budete potřebovat jedno zábleskové světlo a jeden velký softbox. Svítit budeme z boku a to v úhlu 90 stupňů od osy objektivu.

Svícení "na střed" softboxu

Nevím, jestli tenhle způsob svícení má nějaké oficiální jméno, ale já mu říkám prostě na střed. Používá ho asi každý, kdo někdy fotil se softboxem. Jde o to, že softbox je umístěn tak, aby fotografovaná osoba byla zhruba ve středu softoxu. Světlo ze softboxu pak dopadá jak zezadu tak i zepředu a fotografovanou osobu jakoby obepíná ze všech stran. Jak je vidět na obrázku pravá polovina tváře modelky je ve velkém stínu, i když kresba je ještě patrná (při použití reflektoru by byla pravá tvář úplně ve tmě).

 

Svícení "na zadek" softoxu

Nyní vezmeme modelku a posuneme ji směrem dozadu k zadní hraně softboxu. Říkáte si, k čemu to bude dobré, softbox přece svítí pořád stejně na levou tvář. Jenže omyl. Výsledná fotografie vypadá jinak. Tím že jsme modelku posunuli dozadu a tudíž větší část softboxu je "před" modelkou, může více světla z přední části softboxu dopadat i na pravou tvář modelky.

 

Svícení "na předek" softboxu

Další možnost je modelku naopak posunout úplně dopředu na přední hranu softboxu. To způsobí, že téměř žádné světlo nedopadá modelce na pravou tvář a jen zbytek světla na tvář levou. Naopak ale světlo dopadá zezadu modelce do vlasů a krásně nám je prosvítí.

 

A k čemu je to dobré, když modelce není vidět do obličeje?

Ano modelce sice není vidět do obličeje, ale to lze snadno odstranit použitím druhého světla zleva.

Závěr

Experimentujte se světlem. Ne jen s různými nástavci, ale i s různou polohou světla. Stačí jen malá změna pozice a výsledek může být překvapující. Opět děkuji Míše za to, že ochotně posloužila jako model pro fotografie v článku.