Kouzlo černobílé fotografie funguje stále. Dnešní digitální fotoaparáty ale vesměs fotí vždy v barvě a proto je potřeba fotografii následně převést do černobílé. Pokud Vás zajímá jak to udělat a jaké jsou možnosti čtěte dál.


Požadavky na znalosti

Článek přepokládá znalost základního natavení fotoaparátu a dále alespoň základní znalost práce s programy Lightroom (či podobné) a Photoshop.

Úkol k zamyšlení

Je lepší fotografie černobílá nebo barevná? A kdy použít černobílou a kdy barevnou? Dají se vymyslet nějaká pravidla pro tyto případy?

Černobílá fotografie a jak ji získat

Dnešní digitální fotoaparáty od kompaktů přes bezzrcadlovky až k zrcadlovkám mají spoustu možností jak získat černobílou fotografii rovnou z fotoaparátu. Slouží k tomu různé kreativní režimy nebo jen prosté nastavení převodu do formátu Jpg. Pokud ale fotografujete do formátu RAW, je fotografie vždy barevná a převod do černobílé se prování až následně v počítači.

Aha a jak ji tedy převedu?

To záleží na tom, jaký program používáte. Zde si popíšeme 3 základní možnosti v programech Lightroom a Photoshop. U ostatních programů je to podobné.

Dobře tak tedy nejprve Lightroom?

Ano. V Lightroomu jsou 2 možnosti jak fotografii převést do černobílé. Popíšeme si ale jen jeden, protože u něj máme větší kontrolu nad výsledkem. V modulu Develop je záložka nadepsaná HLS/ Color/ B & W, pokud klepnete na nadpis záložky B& W dojde k převodu fotografie na černobílou a v záložce se zobrazí řada "tahátek" pro různé barvy. Pomocí těchto tahátek je možné určit, jak se jednotlivé barvy převedou na odstíny šedé. Je to velice užitečný nástroj, například pokud převádíte portrét můžete celkem snadno kontrolovat "světlost" pleti a podobně.

Hm a dá se vzhled černobílé fotografie ovlivnit v Lightroomu ještě jinak?

Ano samozřejmě. Stejně jako i barevnou fotografii pomocí ostatních nástrojů. Zejména pak nastavením Jasu, stínů, …(Highlights, Shadows, Whites, Black) a pak samozřejmě i Kontrast a lokální kontrast (Clarity).
Nastavení těchto hodnot bývá u černobílé fotografií jiné než u barevné, takže po převodu do černobílé verze je dobré si s nimi ještě trochu pohrát a doladit výsledek podle naší představy.

Dobře a jaký je tedy správný postup?

Správný postup neexistuje. Záleží na každém co se mu líbí a jakou výslednou podobu bude preferovat. Je to hodně o hraní si s fotografií. Časem si každý vytvoří vlastní postup, který mu nejlépe vyhovuje.
Já nejprve na barevné fotografii vyvážím bílou barvu, pak ji převedu do černobílé a nakonec doladím zbytek (Highlights, Shadows, Whites, Black, Contrast, Clarity,..)

Ok. A pokud nepracuji s Lightroomem a chci převod dělat v Photoshopu?

I v Photoshopu existuje podobný nástroj. Resp. dokonce dva. Záleží, zda chcete použít destruktivní způsob, nebo nedestruktivní. Osobně používám nedestruktivní pomocí vrstvy úprav, aby bylo možné s ní dále ještě pracovat.
Přidám tedy novou vrstvu úprav Black & White. Ta obsahuje opět několik tahátek pro různé barvy, pomocí kterých určím, jak se má jaká barva převést do škály šedé.

Dobře dobře, ale existuje ještě nějaký jiný fígl?

:) Existuje. Kupodivu softwary k profesionálním fotoaparátům Hasselblad (Phocus) používají jiný postup. Vychází z filmového průmyslu kde se nepoužívá převod na základě jednotlivých barev, ale na základě jednotlivých barevných kanálů (RGB). Zejména na základě zeleného kanálu.
Dá se to ale udělat i v photoshopu. Zkopírujeme si fotku do nové vrstvy a pomocí příkazu Image - Apply Image… kde se nastaví mód překrytí Normal a vybere se zelený barevný kanál v rozbalovátku Channel. Následně se pak ještě upraví průhlednost této vrstvy.
Touto metodou se mnohdy získá zajímavější vzhled, než pomocí vrstvy úprav.

Aha to je zajímavé a jaký je tedy ten správný postup?

Opět neexistuje žádný správný postup. Záleží zase na preferenci fotografa, co se mu líbí více a co se více hodí k dané fotografii.

Dobrý tedy ale teď ještě jedna otázka. Mám fotografii nejprve upravit a vyretušovat barevnou a pak převést, nebo rovnou převést do černobílé a pak retušovat?

I zde je to spíše o preferencích každého. Já se ale přikláním k tomu, nejprve převést do černobílá a pak až upravovat a retušovat. Mám tak mnohem větší kontrolu nad výslednou podobou fotografie.
Jaké různé techniky se pak dají používat si ukážeme v některém z následujících článků.

Závěr

Předkládám zde jen několik možností jak převod provádět a prezentuji zde svůj názor, který se může lišit od ostatních. Neberte to tedy jako berou minci ale vždy se snažte experimentovat a najít si ten "svůj" způsob, který vám bude nejlépe vyhovovat a pomocí kterého dostanete pro vás ty nejlepší výsledky.