Už nějakou dobu sleduji různá "udělátka", která by mi mohla urychlit a zjednodušit práci v Lightroomu. Na internetu je jich spousta od herních ovladačů přes různé MIDI šoupátka až po Loupedeck. A na něj se dnes podíváme podrobněji.


Úkol k zamyšlení

Lightroom je bezesporu jeden z nejlepších softwarů na organizaci a editaci fotografií na trhu. Samozřejmě, existují tu i další podobné programy, ale žádný z nich nemá tak intuitivní ovládání a úzkou návaznost na photoshop. I když se mi moc nelíbí, jakým směrem směřuje jeho vývoj (obzvláště ten na mobilní zařízení) a jakou pro to Adobe volí strategii. Ale s tím nic nenadělám. Doufejme, že alespoň Adobe splní slib a příští verze bude více optimalizovaná na výkon. Každopádně, nelíbila by se Vám představa, moct ovládat všechny ty tahátka a nastavení přes nějakou speciální klávesnici a nemuset držet v ruce myš nebo pero a tahat pořád těmi tahátky? Já o tom přemýšlím už dlouho.

Loupedeck

Když mi tahle věcička přišla domů, nemohl jsme se dočkat až ji rozbalím. Zabalená je v krásné černé krabici a vše vypadá velmi profesionálně. Uvnitř krabice najdete samotnou konzoli. A to je vše. Software si stáhnete přímo z webu Loupedeck.
Po instalaci se software spustí a požádá o připojení konzole do USB portu. Následně se spustí možnost nastavení konzole. Vše proběhlo v pořádku. Během toho se mi restartoval Lightroom a následně bylo vše připraveno. Bohužel mne hned na začátku vyděsilo to, že ač jsem točil kolečky jak jsem chtěl, nic se nedělo. Ale stačilo konzoli odpojit a zase připojit a vše pak fungovalo správně.

První dojmy

První dojem ze samotné konzole byl super. Vše je precizně slícováno a vypadá na profesionální úrovni. Zklamáním bylo to, že za ty peníze je vše jen z plastu. Sice stříbrný plast budí dojem kovu, ale je to jen plast. Vzhledem k ceně bych očekával použití lepších materiálů, na druhou stranu se jedná o malosériovou výrobu a buďme rádi i za to. Ovládací "točítka" a kolečka jsou super. Nikde nic nevrže, neviklá se, jen velké kolečko, sloužící pro natočení a ořez fotky, "vaklá".
Zklamáním ale byly jednoznačně použitá tlačítka. Jsem zvyklý pracovat hodně na klávesnici a mám rád jemný stisk. Tady jsou použitá tlačítka s velmi tuhým stiskem a člověk se do nich musí pořádně opřít, aby došlo ke stisku. Obzvlášť u tlačítek "šipky" mi to vadí, protože při procházení katalogu je mačkám opravdu hodně a často. Tady by měl výrobce popřemýšlet.

Nastavení

Jak již jsem psal, dodávaný software umožňuje provést nastavení některých kláves.
Pro uživatelské nastavení je určeno jedno "točítko" C1 a dvě klávesy označené C2-C3.
V kombinaci s tlačítkem Fn (obdoba Fn na klávesnici notebooku), je tedy možné si uživatelsky nadefinovat 6 funkcí. Na první pohled je to málo, ale stačí. Tlačítko C3 jsem vlastně nikdy nestiskl.
Na točítko C1 jsem si navolil zaostřování a funkci Dehaze.
Dále je možné nastavit celkem 8 tlačítek P1-P8. Ty slouží k spouštění presetů. Je tedy možné si na ně nadefinovat až 16 presetů, které se pak aplikují na fotografii jediným stisknutím.
A to je vše. Víc toho nastavit nejde.

Doplnění nastavení

V době psaní tohoto článku, vyšla aktualizace ovládacího softwaru, která podstatně vylepšila možnosti nastavení a defakto mi sebrala možnost některé funkce kritizovat :) Je vidět, že výrobce naslouchá hlasu svých uživatelů.
Předně, došlo k možnosti nastavení velikosti "kroku" koleček a točítek. Uživatel si tak může nastavit jak rychle se bude posouvat v Lightroomu příslušné šoupátko v závislosti na otočení ovladače. To je super věc, protože původní nastavení bylo velmi jemné a člověk musel otáčet hodně.
Další věc, která mne štvala, bylo tlačítko Full Screen. Toto tlačítko zobrazí fotku na celou obrazovku. Bohužel v tomto modu pak nefunguje ani retušovací štětec, ani možnost porovnání před a po a podobně.  Nová aktualizace umí to, že pokud použijete kombinaci kláves Fn+FullScreen, tak se jen uzavřou všechny panely, čímž se fotka roztáhne na celou obrazovku a výše zmiňované funkce fungují.
Poslední věc je možnost nastavit si na tlačítko Export vlastní presety pro export. V kombinaci s tlačítkem Fn tak máte možnost si 2 své oblíbené presety nastavit (upřímně chtěl bych jich více ale i tohle je dobré). Třeba výrobce v některé z příštích aktualizací dovolí nastavit presety pro export i na tlačítkách C2-3 nebo P1-8.

Vlastní práce - katalog

Prozatím sem s tímto zařízením zpracoval několik focení. Pro každé focení si vytvářím nový katalog. Mám rád pořádek a mám rád kontrolu nad tím kam se co ukládá, takže je to pro mne ideální způsob práce. Fotografie z focení stáhnu do samostatného adresáře a do něj pak vytvořím nový katalog. Takže mám vše pěkně pohromadě. Po ukončení práce vše přesouvám na záložní NAS.
Moje práce v novém katalogu začíná tím, že nejprve fotky třídím. Na to je Loudepack naprosto ideální (i když na klávesnici se to dá také podobně). Pomocí šipek procházím fotky jednu po druhé a dávám jednu hvězdičku. Pak vyfiltruji všechny které mají jednu hvězdičku (jediným stisknutím kláves Fn+1hvězdička) a znovu fotky procházím a dávám 2 hvězdičky, atd…až mi zůstane výběr pro vlastní editaci.
Vše můžu dělat, aniž bych vzal do ruky myš. Takže to nějaký čas uspoří.
Bohužel mi chybí možnost porovnat více fotek vedle sebe.

Vlastní práce - editace

Tady asi není co tomuto zařízení vytknout. Zobrazím si fotografii na celou obrazovku (Fn+FullScreen) a už jen točím točítky a kolečky. Je to trochu o zvyk, ale člověk si zvykne velice rychle.
Velkou výhodou je to, že se můžete soustředit na fotku a vaši pozornost neodebírá to, že se musíte dívat jaké tahátko máte myší nebo perem potáhnout, jak daleko a tak. Prostě vidíte jen fotku a plně se na ní soustředíte. To považuju za největší přínos.
Co se týče rychlosti zpracování, tady je to asi o tom jak rychle se s konzolí sžijete. Podle mě můžete uspořit tak 20% času ale více asi ne. Ale je to rozhodně pohodlnější, než tahat myší nebo perem.
Oproti MIDI ovladačům má Loupedeck jednu obrovskou vychytávku. Pokud chcete vyresetovat daný ovladač prostě jen stisknete točítko a je vynulováno (obdoba doubleclicku myší). Což mi přijde bomba.
Jen bych jich potřeboval ještě více :) jedno uživatelské točítko je málo. Ale pořád se dá vzít do ruky myš či pero a doopravit fotku "po staru".
Jednu věc bych ale vytkl. Nijak se nedozvíte, že už jde na konci rozsahu. Tj. že dál už to nejde. Prostě pořád točíte a až po chvíli si uvědomíte, že se vlastně už nic neděje. Možná by bylo dobré, kdyby ve chvíli kdy dojedete na konec rozsahu, počítač vydal nějakým zvuk. To by bylo super. Možná v příští verzi softwaru.
V poslední aktualizaci byla také přidána možnost nastavit si uživatelské presety pro export. To oceňuji. Prostě stisknu tlačítko Export a pak ještě Fn + Export a mám na disku verzi fotky v plné velikosti i zmenšenou pro facebook s vodoznakem.

Závěr

Nebudu zde vypisovat výhody a nevýhody zařízení. Z předchozího popisu je to dobře patrné. Navíc každý máme jiné preference. Každopádně jednoznačnou nevýhodou je cena. Zařízení je opravdu drahé a je tedy potřeba rozmyslet, jaká je návratnost této investice. Pokud jsem svatební fotograf nebo reportážní fotograf, který většinu práce dělá v Lightoomu a většina jeho práce je základní editace (bez použití retušovacích nástrojů Lightroomu), tak může tato konzole ušetřit spoustu času. A čas jsou peníze.
U fotografů, kteří v Lightroomu používají i retuše a přechodové filtry už úspora času nebude taková, ne-li žádná.
Pro mne osobně je návratnost tak někde na hraně. Ale protože jsem hračička, nelituji, že jsme toto zařízení koupil.
Každopádně na stránkách výrobce https://loupedeck.com/ najdete spoustu dalších informací, můžete si stáhnout manuál a shlédnout i další videa.