Spoustu lidí se mne ptá, kde najdou informace jak co dělat v Photoshopu, jestli existují nějaké knihy nebo výuková videa, ze kterých by se mohli naučit upravovat fotografie. Dnes si napíšeme něco o jedné z knih která právě vyšla v nakladatelství Albatros.


Požadavky na znalosti

Kniha je pro úplné začátečníky či mírně pokročilé.

Úkol k zamyšlení

Je lepší sledovat výuková videa, nebo si přečíst knihu? A je lepší kniha ve které jsou tutoriály stylu udělej to pak to a pak to bez většího vysvětlení nebo knihy které popisují jednotlivé nástroje do detailu?
Po zkušenostech s desítkami knih které mi prošli rukama si myslím že obojí. Úplný začátečník by měl začít s knihou nebo videem stylem krok za krokem. Ze začátku se naučí postupy kterým nebude moc rozumět proč to dělá vlastně takhle, ale čím víc je bude používat tím více je pochopí a bude hledat alternativu a tím pozná i další nástroje a možnosti. Pak přijde řada na knihy a videa zabývající se konkrétním nástrojem.

Knihy na českém trhu

Najdeme zde asi 3 typy knih. První knihy se věnují čistě technice fotografování. Takových mnoho není. Druhé se okrajově zabývají fotografováním a z větší částí pak postprocesu, kde popisují konkrétní postupy bez hlubšího vysvětlení. Těch je většina. A pak jsou tu knihy které se zabývají pouze postprocesem. Těch také moc není. Kniha kterou si představíme dnes není primárně určena pro fotografy, ale pro budoucí uživatele photoshopu a zabývá se i věcmi kolem tisku, 3D grafiky a vektorové grafiky.

Adobe Photoshop CC - Oficiální výukový kurz

Kniha vyšla v nakladatelství Albatros začátkem září 2016. Detaily o ni můžete najít, a případně si ji zakoupit, na tomto odkazu http://www.albatrosmedia.cz/adobe-photoshop-cc.html

Přečetl jsme ji podrobně celou a budu ji hodnotit z pohledu fotografa a příležitostného grafika.

Kniha je členěná do jednotlivých kapitol a prochází nástroje Photoshopu od úplných základů až ke složitějším tématům.
Začíná seznámením s pracovní plochou a použitím základních nástrojů, základní úpravy fotografií, práce s výběry, masky a kanály, dále pokračuje přes složitější úpravy, práce s textem, editace videa, Camera Raw a nakonec se dotkne i témat jako je správa barev, příprava pro tisk a 3D obrázky.
Celá je psaná stylem tutoriálu, takže je to návod pro začátečníky, kam mají klepnout a co mají udělat.
Moc se nezabývá vysvětlováním, proč to má čtenář udělat. Ona ani nemůže. Kdyby to dělala, byla by asi velmi tlustá a nesplnilo by to účel.
Pokud to autoři považují za vhodné, zařazují zde i rozšiřující typy a cvičení jak nástroj použít i jinak.
Vše je přehledně popsáno včetně obrázků, takže se začátečník neztratí a měl by zdárně dojít k výsledku. Navíc je kniha doplněna i DVD na kterém jsou ke všem kapitolám i úkolům zdrojové soubory. A to jak výchozí, tak i ukázky konečných úprav.
Čtenář si tak může vyzkoušet postup popisovaný v knize na stejných datech, na kterých to ukazuje kniha a může dosáhnout i stejného výsledku.

Kniha rozhodně neobsahuje informace o všech nástrojích které Photoshop obsahuje. Skoro bych si dovolil říct, že popisuje jen jeho malou základní část. Ale to je její účel. Poskytnout začínajícímu uživateli základní informace a pomoci mu zorientovat se v prostředí Photoshopu.
Některé aspekty by mohla rozvést více do podrobna, jako např. již zmiňovaná správy barev, která předkládá jen velmi základní informace což je možná škoda. Na českém trhu není kniha, ktrá by se tímto tématem více zabývala a přitom je to velmi důležitý aspekt jak fotografie, tak i grafiky. Na druhou stranu běžný uživatel ani více znát nepotřebuje. Dostane zde jasný stručný návod jak připravit obrázek pro tisk jak na inkoustové tiskárně, tak i na profesionálních tiskárnách v CMYK. Pokud se bude tisku věnovat více, jistě si najde další zdroj informací a tam potřebné znalosti doplní.
Na závěr kniha obsahuje i obrázkový přehled nástrojů Photoshopu, což se může také hodit.

Závěr

Pokud jste začátečník, který neměl dosud s Photoshopem žádnou zkušenost a chce se naučit základy, na kterých pak budete moci stavět dál, pak je tohle kniha pro vás. Naučí vás používat základní nástroje a postupy v Photoshopu a porozumíte logice jeho ovládání. Ve vaší knihovničce se určitě neztratí a může vám hodně dát.
Pokud ale hledáte nějaký obsáhlejší popis jednotlivých funkcí nebo nějaké speciální postupy tak v této knize je nenajdete.