Také už jste slyšeli, že potřebujete pořádný monitor, který umí zobrazit víc barev, abyste mohli lépe pracovat s fotkou? A jak to vlastně s těmi barvami a lepšími monitory je? Má to vůbec význam? O tom bude dnešní článek.


Poznámka na úvod

Tento článek se zabývá zobrazením barev, "bitovou hloubkou". Nezabývá se dalšími parametry monitorů, jako je homogenita podsvícení a další parametry které jsou rovněž důležité.

 

Požadavky na znalosti

Článek přepokládá základní znalost práce s programu Photoshop a alespoň základní přehled o správě barev.

Úkol k zamyšlení

Chtěl bych si koupit monitor EIZO. Super. Všichni říkají, že EIZO je nejlepší. No jo, jenže oni prodávají spoustu typů a některé za spoustu peněz!
Opravdu takový monitor potřebuju? A co i vlastně přinese?

 

8-bitové zpracování barev a 24bit true color monitory

Už je to nějaký ten pátek co monitory uměly jen 2 barvy bílou a černou. Drtivá většina dnešních monitorů zobrazuje 8 bitů na kanál. Co to znamená?
Barva na monitoru se skládá ze 3 základních barev. Červené, zelené a modré (RGB). Každý obrazový bod (pixel) umí tedy zobrazit barvu smícháním těchto 3 barev. Každá barva je uložená v 8 bitech.
To znamená, že může obsahovat 256 odstínů (2 na 8 = 2*2*2*2*2*2*2*2 = 256).
Celkem je to tedy 256*256*256 barevných odstínů což je 16,7 milionu barev. A tomu se říká 24bit true color.

Uf to už je ale pořádně barev.

No ano, ale nestačí to. I v tomhle počtu barev se u fotografií projevuje tzv. proužkování (Banding). Tj. že na monitoru není přechod od jedné barvy k druhé plynulý, ale vytváří viditelné proužky.
Obzvlášť patrné je to u černobílých fotografií, kde máme k dispozici jen 8 bitů a tudíž jen 256 barev. No obrázku vlevo je ideální přechod a vpravo je vidět proužkování.

Aha a co s tím? Koupím tedy monitor, co umí víc bitů?

No ano. Lepší monitory umí zpracovávat 10 bitů na barvu, tj. mluvíme o tzv. 30bitovém zpracování fotky. Pak se tedy dostaneme na 1024 barev na jeden kanál a celkově na 1073,7 milionu barev.

Tak super problém je vyřešený

No, ne tak docela. K tomu aby monitor s takovým signálem pracoval, musí také tyhle informace dostat z počítače. Jinak bude dál zobrazovat jen 8 bitů.

Aha. Takže na to asi budu potřebovat nějakou grafickou kartu které to umí?
Ano a nejen to.

Ok. A jaká grafická karta tohle umí?

To je otázka. Jendoznačnou odpověď dostaneš asi jen v nějakých diskuzích od uživatelů, kteří už nějakou vyzkoušeli. Výrobci tvrdí že 10bitové zpracování umí:
Amd - všechny karty počínaje HD7k a ovladače catalyst 14.9 a vyšší
Nvidie od verze od Geforce 200 serie

Tak super k monitoru potřebuju tedy ještě pořádnou kartu. Ještě něco?

Ano. Bohužel kartou to nekončí. Je třeba použít ještě správný kabel. DVI kabel to neumí. Je potřeba použít HDMI od verze 1.3 nebo nejlépe Display port.
A samozřejmě operační systém, který to podporuje.

Tak to je v pohodě mám Mac ten umí všechno.

No tak to se právě pleteš. MAc OS to neumní. V žádné verzi. Umí to jen windows. V nějaké podobě od verze 7 ale dotáhly do k dokonalosti údajně až ve verzi 8.1. Ale pokud bys měl widnows 10 už jsi určitě za vodou.

Hmm super takže můžu použít tyhle monitory vlastně jen s windows?

V současné době ano. A není to ještě všechno. Krom toho že to musí umět operační systém, musíš to zapnout v ovladači grafické karty (pokud to karta umí) a následně použít grafický software, který to umí.

No tak já používám Photoshop a Lightroom tak jsme v pohodě.

No bohužel nejsi. Photoshop to podporuje dobře až od verze CC 2014 a Lightroom to neumí.
A v Photoshopu se to musí ještě zapnout v nastavení. Vím ještě o tom, že to umí Zoner a snad i Afinity photo. A to je asi vše.
V photoshopu zapneš 30bitové zpracování v menu Edit - Preferences - Perfornamce, tam v oddíle Graphics processor setings klepněš na tlačítko Advanced setting a zaškrtneš zaškrtávátko 30 bit Display

A ted uz mi to bude fungovat?

Nemusí. I přes všechno nastavení, se mi stávalo, že někdy byl Banding brutálně viditelný. Až po dlouhém pátrání jsme přišel na to, že Photoshop používá 10bit zobrazení pouze u fotografií, které mají 66,67% zoom nebo větší. Jinak používá jen 8bit náhledy. Takže fotografie v plném rozlyšení zobrazená tak aby se vešla elá na obrazovku se zobrazuje stejně jen v 8 bitech.

Tak to je pěkné takže když to spočítám je to docela drahá sranda kromě monitoru potřebuju ještě i grafickou kartu, srávný kabel, windows a nejnovější photoshop. A pak budu mít tedy krásné barevné fotky a přechody barev a všem se to bude na facebooku líbit!

No to nebude. Ostatní uživatelé mají taky jen 8bitové monitory. Navíc pokud to uložíš v Jpeg formátu, tak ten je jen 8mi bitový a navíc komprese tohoto formátu proužkování ještě zvýrazní.

Závěr

Má tedy cenu kupovat vůbec monitor s 10bitovým zpracováním? Samozřejmě má. Pokud splníš všechny výše popsané podmínky.
Pokud retušuješ fotku, je dobré vidět ji co nejlépe během retuše. Až nakonec pak můžeme použít různé techniky (Dithering) převodu do 8bitů aby to ostatní uživatelé viděli co nejlépe. Ale o tom až zase další článek.